Śniadanie to podstawowy posiłek dnia. Daje energię na dobry, energiczny start dnia, dlatego też bardzo ważne, aby śniadanie było pełnowartościowe, bogate zarówno w węglowodany jak i białka i tłuszcze, witaminy i mikroelementy.
Dietetycy polecają jeść śniadania nie bardzo obfite, ale pożywne, wysokokaloryczne, zawierające związki wolnorozkładające się, które dają energię na dłużej.
W ścisłej czołówce propozycji śniadaniowych znajdują się płatki śniadaniowe i oczywiście bardzo popularne musli. Musli to produkt stosunkowo nowy, osiągnął popularność jako dobre danie na śniadanie około 20 lat temu. Jest to nic innego jak mieszanka płatków owsianych bądź innych, a czasem kilku rodzajów płatków, z bakaliami, orzechami czy pestkami np. dyni czy słonecznika. Musli możemy jeść z mlekiem, jak płatki śniadaniowe, bądź z jogurtem, maślanką czy na sucho. Każdy może je zjeść tak jak lubi, jest tu pełna dowolność.
Musli śniadaniowe można też zrobić samemu w domu. Wystarczą nam do tego ulubione płatki i ulubione dodatki. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie dla siebie takie dodatki jakie chciałby jeść codziennie na śniadanie – nie od dziś wiadomo, że każdemu się nie dogodzi, a producenci płatków śniadaniowych i musli patrzą raczej na klientów jako na ogół, nie rozpatrując przypadków osobno.
Kolejnym pomysłem, chociaż już mniej zdrowym, są płatki śniadaniowe. Produkowane są z różnego rodzaju zbóż, zależnie od rodzaju płatków, jednak zawierają one dużo cukrów prostych, które w dużych ilościach mogą powodować tycie, a dodatkowo rozkładają się szybko w organizmie, dając krótkotrwałe poczucie sytości. Płatki śniadaniowe należy spożywać z głową, aczkolwiek raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Rynek płatków śniadaniowych jest bardzo rozwinięty i nastawiony przede wszystkim na młodego konsumenta. Opakowania płatków ozdabiają postacie z bajek, a smaki podbijają dziecięce podniebienia. Rządzi przede wszystkim smak czekoladowy, uwielbiany przez dzieci, a i wśród dorosłych niejeden się nimi zajada. Oprócz niego jest masa innych opcji, od zwykłych kukurydzianych, poprzez miodowe, a nawet o smaku ciasteczek. Często są wzbogacane witaminami i żelazem. Płatki śniadaniowe najchętniej są jedzone z mlekiem, a nawet na sucho jako przekąska.