Płatki śniadaniowe w różnym wydaniu – na dobrą energię i zdrowie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ważne jest aby był zdrowy i dostarczył organizmowi odpowiedniej ilości energii na początek dnia oraz zaopatrzył nas w niezbędne witaminy i minerały.

Reklama:

musli

Jedną z najchętniej wybieranych opcji śniadania są różnego rodzaju płatki śniadaniowe lub musli. Przed zakupem takich produktów warto poświęcić chwilę aby przeczytać skład na opakowaniu. Niektóre propozycje na półce sklepowej zawierają duże ilości cukrów, wzmacniaczy smaków, różnych konserwantów i innych niepotrzebnych składników. Nie mają wówczas nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Najzdrowsze w tym przypadku są zwykłe płatki kukurydziane bez żadnych dodatków smakowych oraz zwyczajne płatki owsiane.

Płatki owsiane – doskonałe rozwiązanie na wartościowe śniadanie.

Płatki owsiane to doskonałe źródło energii która zaspokaja nasze potrzeby na początku dnia. Płatki są źródłem siły, mają właściwości regulujące metabolizm dzięki zawartości dużej ilości błonnika pokarmowego. Ponadto w owsiance zawarta jest cała kompozycja witamin przede wszystkim witaminy z grupy B, które wpływają na poprawę koncentracji i pamięci, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu. Owies ma właściwości antydepresyjne – poprawia zły nastrój, a zawarty w ziarnach owsa selen oraz magnez, odżywiają mózg i system nerwowy. Płatki owsiane górskie przed podaniem należy przez kilka minut gotować na mleku aby zmiękły lub zalać jogurtem i odstawić na chwilę. Dla uatrakcyjnienia posiłku do płatków owsianych możemy dodać owoce, rodzynki, cynamon czy miód.

Musli – płatki z dodatkami w atrakcyjnym wydaniu

Musli to kompozycja płatków owsianych lub innych płatków zbożowych (ew. mix różnych płatków) z dodatkiem bakalii – suszonych owoców, orzechów, różnych ziaren i nasion. Kilka łyżek musli połączonych z mlekiem lub jogurtem to kopalnia minerałów, witamin i najlepsza porcja energii jaką możemy sobie zafundować na początek dnia.

Różne rodzaje musli możemy kupić w sklepie, jednak warto poświęcić czas i samemu zrobić własną kompozycję musli, uwzględniając nasze gusta smakowe. Jeśli jednak wolimy kupić musli w sklepie, sprawdzajmy skład, wybierajmy te najbardziej naturalne, najlepiej bez cukru. Musli mogą się różnić podstawowym składnikiem tj. rodzajem płatów zbożowych oraz wsadem bakaliowym. Wybierając musli warto wiedzieć że:

– musli z płatkami owsianymi zawierają dużo białka i tłuszczu oraz wiele minerałów. Są doskonałym wyborem na śniadanie dla osób pracujących fizycznie, osób wyczerpanych oraz dla wszystkich w okresie zimowym i wczesnowiosennym (kiedy brakuje nam witamin i minerałów),

– musli kukurydziane – dobra propozycja dla dzieci. Są bogate w magnez, witaminy i żelazo,

– musli jęczmienne – niskokaloryczne, zawierają bogactwo minerałów: fosforu, wapnia, żelaza, magnesu, potasu, witaminy D,

– musli żytnie – dobre dla osób odchudzających się bo regulują przemianę materii. Posiadają witaminę PP oraz minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, potas żelazo, fluor.

 

Reklama:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rozwiąż równanie: *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.