Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Jest wiele sposobów, które chronią organizm przed przeziębieniem podczas zimy. Wśród nich można wyróżnić zarówno suplementy diety wzmacniające odporność, jak i dietę bogatą w odpowiednie produkty odżywcze. Ten ostatni sposób wydaje się być najlepszy i najmniej inwazyjny dla organizmu, dlatego warto zwrócić na niego szczególną uwagę. Należy wiedzieć, że właściwie zbilansowana dieta nie tylko wpłynie na nasze zdrowie – co w okresie zimowym jest głównym celem – ale także niewątpliwie znajdzie odzwierciedlenie w naszym wyglądzie: skórze, włosach, paznokciach oraz wpłynie na poprawę samopoczucia.
Zanim przejdziemy do samych produktów, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które stanowią fundament zdrowego stylu życia. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na regularność spożywanych posiłków (powinniśmy jeść od czterech do pięciu posiłków każdego dnia w równych odstępach czasowych), jedzenie minimum dwóch ciepłych posiłków dziennie (najlepiej na śniadanie i obiad) oraz aktywność fizyczną, która jest nam potrzebna nawet w te chłodne dni.
„Warto pamiętać o tym, że w profilaktyce chorób bardzo ważną rolę odgrywa racjonalna, dobrze zbilansowana dieta. Spożywanie od czterech do pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia, dostarcza nam odpowiednią ilość energii, zapobiega gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi, a także wpływa na poprawę samopoczucia, przez co wzmacnia ogólną odporność organizmu.” – podpowiada Krzysztof Wojdat, dyplomowany dietetyk i założyciel cateringu dietetycznego DietBox.pl
Zarówno czosnek, jak i cebula mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie – głównie dzięki zawartości w nich allicyny, czyli substancji pobudzającej białe komórki krwi do walki z przeziębieniem i wirusem grypy, a także inne komórki układu odpornościowego, które są odpowiedzialne za zwalczanie infekcji grzybiczych oraz bakteryjnych. Nie wszyscy przepadają za tymi produktami, a większość osób sięga po nie dopiero wtedy, kiedy nie ma już innej alternatywy. Na szczęście lista produktów, które w naturalny sposób zwiększą odporność jest znacznie dłuższa. Oto przykłady, które powinny zadowolić każdego smakosza:
Pieprz cayenne
To nic innego jak rodzaj przyprawy o bardzo ostrym smaku, która należy do grupy Capsicum, a więc papryk chili. Aby uzyskać znany na całym świecie pieprz, papryki cayenne należy najpierw ususzyć, a następnie zmielić. Przyprawa ta jest dobrze znana i używana do różnych potraw (sosy, dressingi, zupy), jednak wiele osób zapomina o jej działaniach leczniczych. Ma ona następujące właściwości: przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antyrakowe, a do tego wspomaga pracę układów: odpornościowego, pokarmowego i krążenia. Ta ostra przyprawa zwiększa produkcję białych krwinek, które oczyszczają komórki i tkanki z toksyn, dzięki czemu możliwe jest zwalczenie chorób wirusowych. Natomiast jej właściwości rozgrzewające zwiększają temperaturę cała, co przyczynia się do większej aktywności układu immunologicznego.
Dynia
Ta roślina jest prawdziwą skarbnicą witamin: A, B1, B2, C oraz PP. Ma właściwości przeciwzapalne, a także podnosi odporność organizmu. Dynie można spożywać na różne sposoby, w postaci: pestek, koktajli, zupy krem, a nawet oleju. Pestki z dyni są bogatym źródłem witaminy E, naturalnych antyoksydantów, czy beta-karotenu. Olej wytwarzany z tego warzywa zwiększy wchłanialność witamin, a dynia podawana w postaci zupy krem dodatkowo rozgrzeje organizm. Ta roślina jest także cennym źródłem witaminy C, dzięki czemu wprowadzenie jej do diety w znacznym stopniu przyczyni się do zwiększenia odporności organizmu.
„W diecie, która ma wzmocnić odporność organizmu bardzo ważne są minerały – cynk, selen i żelazo, ponieważ hamują one rozmnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz zwiększają liczbę przeciwciał. Można je znaleźć zwłaszcza w: rybach, chudym mięsie, roślinach strączkowych, kiełkach, pestkach słonecznika, dyni i orzechach.” – dodaje Krzysztof Wojdat z DietBox.pl
Szpinak
Szpinak jest bogatym źródłem składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, a także witamin A, C, K, E. Zawiera również luteinę i inne karotenoidy, które między innymi podnoszą odporność organizmu oraz chronią przed udarem, czy miażdżycą. Składniki odżywcze zawarte w szpinaku działają także przeciwnowotworowo, krwiotwórczo i przeciwzapalnie. Nic dziwnego, że to warzywo plasuje na najwyższych pozycjach w rankingach najzdrowszych roślin. Aby mieć pewność, że optymalnie dbamy o naszą odporność, a do tego spożywamy smaczne posiłki, warto pomyśleć o połączeniu szpinaku z czosnkiem. Taka bomba witaminowa z całą pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.
Łosoś
Zawarte w rybach kwasy omega-3 są bardzo cenne dla naszego organizmu. Regularne spożywanie zdrowych kwasów tłuszczowych nie tylko pozytywnie wpłynie na odporność, ale także zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału, udaru mózgu, rozwoju komórek nowotworowych, czy wystąpienia cukrzycy. Spożywanie łososia oraz innych ryb jest szczególnie ważne w okresie zimowym, kiedy naturalna odporność organizmu spada, a odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie zwiększy prawdopodobieństwo na przetrwanie zimy bez przeziębienia.
Jogurt naturalny
W zimowej diecie nie można lekceważyć nawet najbardziej podstawowych produktów, które znajdują miejsce na półce w niemal każdej lodówce – do tej grupy należy m.in. jogurt naturalny. Zawarte w nim żywe kultury bakterii pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Ponadto, w jogurcie naturalnym można znaleźć witaminę D, która zmniejsza ryzyko zachorowalności na przeziębienie lub grypę. Warto wprowadzić ten produkt do codziennej diety, np. dodając do niego różne owoce lub musli.
Napój zimowy z imbirem
Imbir ma wiele właściwości leczniczych – m.in. działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi. Można go stosować zarówno zapobiegawczo, jak i w momencie, kiedy dolega nam już jakaś przypadłość. Napój imbirowy z dodatkiem cytryny i miodu skutecznie rozgrzeje i bardzo szybko postawi nas na nogi.
Podczas sezonu zimowego zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza, dlatego przed chorobą można bronić się na dwa sposoby – jeść jeszcze więcej produktów roślinnych niż podczas pozostałych pór roku lub wzbogacać dietę o produkty z innych grup, w których zawartość składników odżywczych utrzymuje się na stałym poziomie niezależnie od warunków atmosferycznych. Najlepiej wykorzystać oba rozwiązania. Warto pamiętać, że dieta wpływa na cały organizm, a nie tylko na odporność. Może to właśnie zima jest dobrym czasem na zmianę swoich nawyków żywieniowych już na stałe?
[PR]