Produkty regionalne najczęściej są tylko atrakcją jarmarków świątecznych albo urozmaicają wakacyjne wyjazdy. Warto jednak przyjrzeć się im także w kontekście zdrowej diety, bo okazuje się, że mają spory potencjał i mogą zdeklasować tzw. zdrową żywność z supermarketów.
Żywność ekologiczna tylko w niewielkiej skali
Certyfikaty „eko” może – przynajmniej w teorii – zdobyć żywność od małego i dużego producenta. Kryteria są jednak skonstruowane w taki sposób, że nieco łatwiejszą drogę mają do pokonania mniejsze firmy. To choćby ze względu na preferowany niewielki areał upraw. Żywność ekologiczna nie może być wytworzona z olbrzymiego pola monokulturowego, bo takie wymaga ochrony chemicznej w pełnym zakresie. Dlatego produkty regionalne, często nawet te, które nie są oznaczone jako w pełni ekologiczne i nie mają certyfikatów, zasługują na uwagę.
Ekologiczne produkty dla zdrowia
Zastanawiając się nad tym, jaką rolę wyroby naturalne mogą odegrać w zdrowej diecie, warto skupić się na tym, jakie składniki zawierają, ale na tym, czego się w nich nie znajdzie. Regionalna żywność ekologiczna jest często produkowana w bardzo prosty, tradycyjny sposób. To oznacza także stosowanie naturalnych przypraw zamiast wzmacniaczy smaku i solenie, suszenie lub wędzenie zamiast używania konserwantów. Te ostatnie co prawda powinny być bezpieczne, ale na pewno nie są w organizmie ani korzystne, ani potrzebne. Można osiągnąć jedynie neutralność. W produktach regionalnych nie ma tych obciążających wątrobę dodatków, i już tylko z tego powodu warto się nimi zainteresować.
Lokalne, czyli warte wspierania
W modzie na produkty regionalne jest jeszcze coś ciekawego. Wyroby naturalne powstają zwykle „na miejscu”. To znaczy, że kiedy je kupujesz, wspierasz lokalnych producentów i pozwalasz im się rozwijać. Nie chodzi tu o licytowanie się na patriotyzm, ale jeśli przy okazji codziennych wyborów i komponowania swojej diety możesz sprawić, że ktoś inny też będzie dzięki temu szczęśliwszy, to chyba warto podjąć odpowiedzialną decyzję. Pieniądze, które przeznaczane są na zakup produktów regionalnych, pozwalają się rozwijać lokalnym producentom i stanowią gwarancję, że tego dobrego, smacznego i zdrowego jedzenia na rynku nie ubędzie.