W polskich kuchniach sokowirówki są dobrze znane i chętnie stosowane od lat, a nawet dekad.
Nie powinno zatem zaskakiwać, że konsumenci niechętnie zamieniają je na nowocześniejsze wyciskarki, co do których często nie są przekonani. Z biegiem czasu urządzenia te zdobywają jednak coraz szersze grono zwolenników. A popularyzacja wyciskarek przy wciąż chętnie stosowanych sokowirówkach każe zadać sobie pytanie, które z tych rozwiązań jest lepsze?
Czas i wydajność działania
To podstawowe kryteria oceny urządzeń do wyciskania soków. I tak tradycyjne sokowirówki działają szybciej, a w porównywalnym czasie są w stanie przetworzyć więcej surowców. Niemniej jednak spora ich część trafia do śmietnika, ponieważ sokowirówka wytwarza klarowny sok, a sporo miąższu nie zostaje wykorzystane. Z drugiej strony wolniejsza praca wyciskarki do warzyw i owoców pozwala uzyskać gęsty, a przez to zdrowszy produkt. Na sok trzeba co prawda poczekać nieco dłużej, ale warto się poświęcić. Tym bardziej, że będzie to produkt wytworzony przy wolnych obrotach, a zatem i niższej temperaturze. Podczas gdy sok z sokowirówki nadaje się raczej do bezpośredniego spożycia, ten otrzymany z wyciskarki do owoców przechowuje się w lodówce nawet dobę. Bez obaw, że straci on swoje właściwości odżywcze. Poza tym z takiej samej ilości surowych produktów wyciskarka do owoców i warzyw wyprodukuje więcej soku niż sokowirówka.
Funkcje praktyczne
Choć sokowirówki znaleźć można w tak wielu kuchniach, to jednak często są one upchnięte gdzieś w kącie lub schowane w najrzadziej otwieranej szafce. Dzieje się tak, ponieważ na co dzień jest to urządzenie wymagające pod względem zastosowania i utrzymania w czystości. Wyciskarki do soków łatwiej wyczyścić, nawet modele dwuślimakowe o dosyć skomplikowanej budowie. Poza tym działają one ciszej, zatem można je wykorzystywać także przy dzieciach. Producenci nieustannie udoskonalają swoje wyroby, dodając do nich chociażby praktyczne pojemniki na miąższ czy części łatwe do umycia. Jednym słowem przyszłość wydaje się należeć do wyciskarek. To właśnie nad nimi najsilniej pracują współcześni konstruktorzy, dążący do uzyskania możliwie najzdrowszego soku przy jak najmniejszej stracie surowców.